Sociala medier

Så fungerar Twitter – en guide för nybörjare

Twitter är en socialt nätverkande tjänst där man följer andra användare och deras inlägg (som kallas tweets) i realtid. Man kan också gilla, kommentera och dela tweets med sina egna följare. För att skapa ett Twitter-konto måste man registrera sig på twitter.com med en giltig e-postadress och välja ett lösenord. Ditt användarnamn blir ditt Twitter-handtag, som är det unika namnet du har på Twitter, tillsammans med en ”@” tecken framför (exempelvis @username). När du väl har skapat ditt konto kan du börja fylla i din profilinformation såsom profilbild, biografi, webbadress till din hemsida etc. Sedan är det bara att börja twittra!

För att hitta intressanta personer att följa på Twitter finns det flera olika alternativ. Du kan söka efter handtaggar, platser eller ord som är relevanta för dig och se vem som pratar om just det du är intresserad av. Du kan också ta a look at the ”Who to follow”-funktionen under ”Explore” på startsidan av Twitter – här visas personer som passar in baserat på de personerna du redan följer samt de topics (Ämnen) du tweetar om oftast.

En annan bra funktion att utnyttja när man precis börjar på Twitter är densamma listor-funktionen. Med den här funktionen kan andra Twittere skapa listor med olika teman – exempelvis ”Sveriges bästa tech-podcasters”, ”Skandinaviska modebloggar jag gillar” etcetera – vilket gör det lite enklare för dig att hitta riktiga guldkorn bland alla miljontals användare på Twitter!

– Twitterkonto och profil

– Twitter är ett socialt nätverk som låter användare att skicka korta uppdateringar, kallade ”tweets”, till andra användare. Tweets kan innehålla text, bilder, video eller ljud. En tweet är begränsad till 140 tecken, och tweets visas i reverse chronological order på en användares profilsida.

För att registrera sig förTwitter måste man ha en giltig e-postadress och välja ett unikt användarnamn (”användarnamn”@twitter.com). Nya användare får sedan välja mellan olika teman för deras profilsida och skapa en profilbild (som visas i storlek 73×73 pixlar) och en bannerbild (som visas i storlek 520×260 pixlar). I sin profil anger man sedan information om sig själv – exempelvis vilken webbsida man driver, var man jobbar etcetera.

Det går även att ladda ner appar från tredje part till sin mobiltelefon som underlättar för användaren att twittra on the go. Dessa appar har ofta fler funktioner än den officiella Twitterappen; exempelvis går det oftast att se vems tweets man har missat samt se olika statistik om ens egna tweets osv.

– Tweets och retweets

Twitter är en social medieplattform som lanserades den 21 mars 2006. Plattformen gör det möjligt för användare att skicka korta meddelanden, kallade tweets, till deras följare. Tweets kan innehålla text, bilder, länkar eller videos. Användare kan också retweeta andras tweets, vilket innebär att de vidarebefordrar ett tweet till deras egna följare. Retweets är en av de mest effektiva sätten att sprida information på Twitter och har blivit en viktig del av plattformens popularitet.

– Hashtags och mentions

Det finns flera olika sätt att använda hashtags och mentions på sociala medier. De flesta sociala medier har en sökfunktion som gör det möjligt att söka efter inlägg med specifika hashtags. Detta är ett bra sätt att hitta nytt innehåll och få en bättre uppfattning om vad andra pratar om. Hashtags kan också användas för att markera inlägg i olika kategorier eller teman. Det finns till exempel många olika hashtaggar som används för att markera mat-related inlägg, som #FoodPorn eller #Foodie. Mentions fungerar på ungefär samma sätt som hashtags, men istället för att använda en symbol (#), använder man namnet på den person eller det företag man vill tagga (@namn). Detta är ett bra sätt att nå ut till en större publik, samtidigt som man ger lite extra uppmärksamhet till de personer eller företag man taggar.

– DM:ar och @replies

En DM, eller direktmeddelande, är en privat meddelelse som man skickar till en enskild användare på Twitter. Man kan bara skicka DMs till personer som följer dig – du kan inte skicka DMs till personer som inte följer dig. Om du vill göra det måste du först lägga till den personen som en vän i din kontaktlista.

En @reply är en tweet som börjar med någon annans @användarnamn. En @reply syns bara av de personerna som följer BÅDE dig och den personen du svarar, och visas dessutom i deras flöde (feed).

– Webbplatsen och appen

Webbplatsen och appen finns tillgängliga på svenska. De är enkla att använda och har många olika funktioner. Webbplatsen innehåller information om allt från nyheter till evenemang. Appen är mer interaktiv och användbar för personlig information. Den innehåller exempelvis en kalender, noteringar, kontakter och mycket mer.