Webbdesign

Photoshop-effekter som alla designers måste känna till

Det finns flera olika Photoshop-effekter som alla designers bör känna till. I det här inlägget kommer vi att gå igenom några av de mest användbara effekterna för designers. Vi kommer att titta på hur du kan använda dessa effekter för att skapa mer intressanta och unika designs.

En av de mest användbara effekterna är ”Layer Mask”. Denna effekt låter dig maskera ett lager så att bara vissa delar av det syns. Det är perfekt för att skapa mer detaljerade designs eller för att gömma obehagliga element i bilden.

En annan bra effekt för designers är ”Adjustment Layer”. Detta lager gör det möjligt för dig att justera belysning, kontrast och andra parametrar i en bild utan att permanent ändra originalbilden. Detta är mycket användbart om du vill experimentera med olika stilar utan att riskera originalskottet.

”Clipping Mask” är en annan bra effekt för designers, den hjälper dig genomskina ett lager med hjälp av en shape eller en textur från något annat lager under det valda lagret. Detta ger dig möjlighet till unika och intressanta designmöjligheter som du inte hade haft annars.

Förstora eller förminska objekt

Förstora eller förminska objekt är en funktion i många dataprogram och appar. Funktionen gör det möjligt för användaren att ändra storleken på objekten i programmet eller appen. Det finns olika sätt att göra detta, men de flesta program och appar har någon form av zoom-funktion som gör det enkelt att justera storleken på objekten. Zoom-funktionen kan ofta användas genom att hålla nere v shift-knappen och sedan dra muspekaren åt vänster eller höger. Detta kommer resultera i att objekten blir mindre eller större.

Ändra bakgrundsfärg

Om du vill ändra bakgrundsfärgen på ditt skrivbord, kan du enkelt göra detta genom att högerklicka någonstans på skrivbordet och välja ”Anpassa”. Detta tar dig till en sida med olika inställningar för anpassning av Windows. Bakgrundsfärgerna ligger under fliken ”Bilder” i rullgardinsmenyn längst ner till vänster. Du kan välja mellan ett urval av förinställda bilder, eller om du hellre vill ha en solid färg, klickar du bara på knappen ”Solid färg” bredvid rullgardinsmenyn.

Lägg till text på bilder

Det finns många olika program som man kan använda för att lägga till text på bilder. Vissa av dessa är gratis och andra kostar pengar. Det finns även flera olika sätt att göra detta, beroende på hur mycket text man vill lägga till och vad man ska använda bilden till.

Om man bara vill lägga till en liten bit text, som exempelvis en hashtag eller en webbadress, kan det räcka med att använda ett enkelt program som Pixlr eller Photoshop Express. Dessa program är gratis och relativt enkla att använda. Man laddar bara upp sin bild, väljer den font (typsnitt) och storlek man vill ha och sedan placerar texten på den del av bilden man vill ha den.

Om man istället vill ha mer kontroll över hur texten ser ut samt lägga till flera olika stycken text i olika storlekar och former rekommenderas ett mer avancerat program som Photoshop CC eller GIMP (GNU Image Manipulation Program). Dessa program kräver oftast lite mer tid att sitta och leka med innan man får det helt rätt, men ger betydligt större frihet när det gäller placering av text, val av typsnitt mm.

Använd filter för att förstora eller förminska objekt

Filter är användbara för att förstora eller förminska objekt. De flesta filter är transparenta och går att hitta i olika storlekar. Filter kan vara av cirkel-, rektangulär- eller ovalformad, beroende på vilken typ av kamera du har. Filter används främst för att minska skarpt ljus, men det finns också andra sorter som gör det möjligt att ändra farver eller effekter på dina bilder.

Lägg till lager på bilder

Nyheter i bildhantering! Lägg till lager på befintliga bilder och öppna dem som nya projekt. Bilder lagras automatiskt i iCloud-kontot och visas för alla enheter som är inloggade med samma Apple-ID. Detta gör det möjligt för användare att enkelt hantera sina bilder mellan iOS-enheter utan att behöva synkronisera eller kopiera dem manuellt.