Webbdesign

Hur du designar ett coolt visitkort

Det finns flera saker du bör tänka på när du designar ett visitkort. Du vill att det ska se professionellt ut och samtidigt vara unikt och coolt. Här är några tips:

– Fundera på vilken typ av image du vill att ditt visitkort ska förmedla. Vill du att det ska vara kreativt och lekfullt eller mer seriöst och avslappnat? Ditt val av färgschema, typsnitt och layout kan alltså hjälpa dig att skapa den rätta stämningen.

– Titta runt på andra visitkort för inspiration. Kanske finns det en viss layout eller effekt som du gillar särskilt mycket? Men kom ihåg att inte bara kopiera andras idéer – försök istället hitta din egna unika vinkling.

– En bra bild är ofta det som får ett visitkort att sticka ut från mängden. Om du har en logotyp till ditt företag eller varumärke, se till att använda den på ditt visitkort. Annars kan det vara kul att använda en personlig bild, till exempel om du jobbar med grafisk design eller illustrationer – det visar direkt vem man har med att göra.

– Ha all relevant information på ditt visitkort – men inte mer än absolut nödvändigt! Praktisk information som namn, titel/yrke, telefonnummer, mejladress osv., är givetvis a must. Men undvik onödig text som tar upp onödig plats – mindre är ofta mer i det här fallet!

Använd en minimalistisk approach

Det är välkänt att det finns olika stilar inom design. En av dessa är den minimalistiska approachen. Denna metod innebär att man försöker använda så få element som möjligt i sin design. Minimalismen har sitt ursprung i konst och arkitektur, men har sedan länge blivit en populär trend inom webbdesign också. Många designers tror att minimalismen hjälper till att skapa ett mer professionellt intryck, samtidigt som det gör det enklare för användaren att navigera på sidan.

Fokusera på layout och typografi

I takt med att allt fler människor skapar och delar innehåll online, har designen av webbsidor och bloggar blivit allt viktigare. Att ha en snygg layout är inte längre nog – det är också viktigt att fokusera på bra typografi.

Det finns massor av olika typsnitt som man kan använda sig av, så det gäller att hitta ett par stycken som passar ihop och ser snygga ut tillsammans. Man ska också vara medveten om hur stora (eller små) de olika textstyckena bör vara, för att det hela inte ska se klumpigt ut.

Oftast är det en bra idé att använda sig av ett par olika typsnitt – en för rubriker och andra större textstycken, samt en annan version för den mindre body-texten. På så sätt blir det lättare för läsaren att navigera sig runtom på sidan/blogexteriet.

Välj ett foto som sticker ut

Välj ett foto som sticker ut. Ett foto som verkligen visar vem du är och vad du gillar kan vara svårt att hitta, men det är absolut värt att ta sig tid till att leta efter det perfekta fotografiet. Om du inte vet exakt vad du ska leta efter, börja med att titta på olika typer av foton och se vilka som verkligen fångar ditt intresse. Kanske finns det något speciellt motiv eller objekt som alltid har fascinerat dig? Eller så kanske du helt enkelt vill ha ett unikt foto av dig själv? Uppkopplad mot internet har vi möjlighet idag till global exponering, så ta chansen och posta ditt stick ut-foto på social media redan idag!

Spela med färger och former

När du leker med färger och former, lär du dig om olika kombinationer som kan skapas. Du kan experimentera med att matcha färger och former på olika sätt för att se vad som fungerar bäst. Detta är en bra aktivitet för att lära sig om balans och proportioner. Det hjälper också till att utveckla din motorik och finmotorik.

Gör det personligt

Det är viktigt att göra det personligt i alla aspekter av livet. I arbetslivet, se till att du inte tar för mycket på dig själv och var alltid den bästa versionen av dig själv. Inom vänskap, finna dem som accepterar dig för vem du är och gör ansträngningar för att hålla kontakten med dem. I relationer, spendera tid med din partner och lär känna deras behov och vilka de är på djupet. Göra det personligen innebär också att ta hand om sig själv, unna sig en massage eller bara en lugn stund för sig själv. Att bekräfta andras existens genom små gesturer som betyder mycket, lyssnar aktivit och genuint bryr sig om hur de mår.