Webbdesign

Bannerdesign – 5 tips för att göra effektiva banners

Bannerdesign är en viktig aspekt av marknadsföring på internet. För att göra effektiva banners, följ dessa fem tips:

1. Ha ett starkt budskap. En bättre banner innehåller ett kort och koncist budskap som direkt tilltalar mottagaren och får dem att agera.
2. Använd visuella element. Ett bra banner innehåller inte bara text, utan även grafik och/eller video som gör det mer attraktivt och lättare för mottagaren att ta till sig informationen.
3. Var unik. Med alla banners som finns ute på nätet, är det viktigt att skapa något som verkligen sticker ut från mängden – det kan vara genom användning av en unik stil eller design, eller genom att erbjuda något exklusivt till potentiella kunder (som en rabattkod).
4. Testa olika format och placeringar. Det finns ingen magisk formel för hur man skapar den perfekta bannerannonsen – istället bör man testa olika alternativ för format och placering så man hittar den version som fungerar bäst för just sin webbplats eller blogg. 5) Anpassa dig regularlyBy regelbundet uppdatering din bannerdesign håller du din webbplats frisk och modern-looking, vilket lockar fler besökare – samtidigt minskas risken för ”bannerblindness” (att folk helt enkelt slutar se dina banners).

Se till att ditt banner syns – använd färg och ljus

Ljus och färg är två av de viktigaste sakerna när det gäller att skapa ett framträdande banner. Genom att använda en kontrastrik färgschema, till exempel svart på vitt, kan du se till att ditt banner verkligen syns. Om du vill ha lite mer glans i ditt banner, prova då att använda blinkande text och/eller bilder. Detta fungerar dock bäst om det inte används för mycket, eftersom det annars kan bli irriterande för titta på.

Ha ett tydligt budskap – vem är målgruppen?

När du skapar innehåll för din webbplats, blogg eller sociala medier, är det viktigt att ha ett tydligt budskap. Vem är målgruppen för ditt innehåll? Varför borde de vara intresserade av det du har att säga? Om du kan svara på dessa frågor, kommer du att ha en klar idé om vilket budskap du vill förmedla.

En av de största misstagen man kan göra när man skapar innehåll, är att inte tänka på sin målgrupp. Innehållet blir ofta spridd och riktar sig till alla möjliga olika personer, istället för den specifika grupp som man egentligen vill nå. Detta resulterar oftast i att innehållet inte uppfyller någons behov och därför blir det lite halvhjärtat bortglömt. Att ta reda på vem ens målgrupp är innan man börjar skapa innehåll är alltså avgörande för hur framgångsrikt detta kommer att bli.

Enkelhet är bäst – mindre text, fler bilder

Enkelhet är bäst. Det är en kliché, men det är också sant. Ofta gör vi våra webbplatser och appar för komplexa för vad de egentligen behöver vara. Vi tror att mer text och fler alternativ gör användarna lyckliga, men i verkligheten styrks bara vårt egna ego. Mindre text och fler bilder fungerar bättre – det är bevisat. Så nästa gång du skapar något nytt, tänk på att enklare är alltid bättre.

Testa olika varianter – storlek, position, text/bild

När det gäller att testa olika varianter av en sida, finns det några viktiga faktorer man ska tänka på. Storlek på texten och positionering av den är två mycket viktiga aspekter. En annan sak som kan vara avgörande är om sidan innehåller bilder och i så fall hur dessa placeras ut. Det är alltså viktigt att testa olika storlekar, positioner och kombinationer av text och bild för att se vilket som fungerar bäst.

Analysera resultaten och fortsätt utveckla din bannerdesign!

Nu när du har genomfört en bannerdesign-test är det dags att analysera resultaten. Ta reda på hur många klickar och/eller leads din banner faktiskt genererade. Jämför sedan detta mot dina ursprungliga mål och se om det stämmer överens. Om inte, titta på vad som kan ha gått fel i designen eller placeringen av din banner. Fortsätt sedan att testa olika variationer av din bannerdesign för att se till att du maximerar effekten.