Loading...
Debatt

Jag flyttar!

[dropcap]F[/dropcap]ör några år sedan var jag med i en artikel för Svenska Dagbladet om nyheten att invandrare och andra så kallade icke-svenskar som bodde i storstädernas förorter var lika benägna som svenskarna att flytta från orten när de fixat bra jobb och högre utbildning. De flyttade in till ”bättre” områden. Hela artikeln byggde på idén om att det var speciellt att icke-svenskar i orten inte ville bo kvar i orten så fort man hade det bättre ställt och hade möjligheten att flytta till områden med färre invandrare och en högre genomsnittsinkomst. Med andra ord, flyttar från sina områden precis som svenskar gjort.

När jag växte upp i Fittja hade jag flera svenska kompisar i mitt bostadsområde. Inga i min skola men i mitt närområde. Sakta men säkert flyttade dem och idag, efter att även jag flyttat därifrån, finns inga svenska barn i det bostadsområdet. Man kom från tidningen och frågade varför det var så. Varför var invandrare lika angelägna att flytta från Fittja som svenskarna hade varit?

Som född i Sverige ansåg jag mig inte vara invandrare men jag var väl rätt person att fråga ändå, då jag i andras ögon aldrig kommer vara svensk. Inget jag eftersöker heller för den delen. Jag är svensk medborgare men jag är även kulturellt och etniskt chilensk. De tyckte väl att jag var representativ för mitt område och det kanske jag är. Högutbildad med ambitioner och marginaliserad.

Jag berättade att den svenska familjen som sökte sig till ett område med bättre skolor, bättre bostäder, bättre infrastruktur var inte annorlunda än invandrarfamiljen som ville exakt samma sak för sin familj. Den enda skillnaden var pengarna. Det är billigare att bo i orten. Det finns billigare mataffärer och även fast det ibland är sämre kvalité, är det plånboken som styr. Som marginaliserad och strukturellt diskriminerad är det svårare att få de jobben som ger bättre betalt. Exempel på detta kan ses hos våra taxibolag där vi har exceptionellt högutbildade invandrare som jobbar som taxichaufförer oftast med sämre arbetsvillkor än våra städare.

Svensken som inte är marginaliserad och diskriminerad på samma sätt som invandraren kommer snabbare hitta det där jobbet som ger möjligheten att flytta till det andra området där gräset alltid är grönare. Invandraren behöver lite mer tid på sig, men efter några år kommer flytten. Fittja liksom andra förorter har en befolkning med lägre inkomster än andra områden, som exempelvis Stockholms Danderyd och Lidingö, som också har en mer etnisk segregering, mindre mångfald.

Men de flesta av oss är medvetna om den rasism som sträcker sig över Sverige, liksom alla andra länder i världen. Vi bär alla på fördomar och under intervjun kom vi i kontakt med en annan sådan. Fördomen om att invandrare och svenskar kämpar för olika saker i samhället. Att invandraren värdesätter sitt bostadsområde högre än svensken.

Jag är inte min ort och min ort är inte jag, men fy skam på den som utgår från att man är kriminell och våldsam på grund av vart man bor.

Alla är vi människor och när vi får barn vill de flesta av oss att våra barn ska få de bästa möjligheterna i världen, speciellt viktigt är att de har det bättre än det vi hade. Svensken vet att ett invandrartätt område är mindre attraktivt än ett med nästan inga invandrare och därför flyttar de inte dit. Att huspriser går ihop med den etniska mångfalden, ju mer mångfald desto lägre priser visar återigen på rasismen i vår värld. Detta återkommer i de flesta samhällen. Artikeln gnager mig för den är väldigt rak på sak. Den utgår från att det är en nyhet för samhället att invandrare vill samma sak för sina barn som svensken. Att vi människor skulle resonera annorlunda när vi bor i samma samhälle tyder på att vi anser att vi är annorlunda från varandra. Att vi tänker och handlar annorlunda. Artikeln och massa forskning tyder på att vi inte är annorlunda i hur vi tänker, skillnaden ligger i hur vi blir bemötta. Invandraren och alla andra icke-svenskar i orten vill ha det bättre än vad de har det idag Det är alla människors strävan och innebär det att man måste flytta ifrån orten så kommer vi göra det.

Jag flyttade till en annan ort, tio minuter närmare storstaden Stockholm och när jag har en bättre ekonomi lär jag flytta till en annan ort, med högre bostadspriser och mindre mångfald.

För jag är en del av detta samhälle. Jag kommer göra som svensken, för att jag är svensken. Jag ser bara inte ut som hen och jag kommer aldrig bli bemött som hen, men jag har samma fördomar och tänker likadant som hen. Jag är född i orten men om jag kan kommer jag dö i en annan ort. En ort med bättre skolor, bättre infrastruktur och säkerligen dyrare bostäder och mataffärer som jag då kommer ha råd med. Inte för att jag vill ge upp på min ort utan för att framtiden för mina barn är beroende av vart jag väljer att deras uppväxt blir av.

När jag träffar på svenskar och berättar om att jag är uppväxt i Fittja får man en blick som säger rätt mycket om hur de ser på mig som person efter den informationen. Fotografen Bingo Rimér var den som la kommentaren bäst. ”Fittja! Så du är en sån där kickers?!” Självklart jag är. Jag går runt och slåss med jämnåriga i centrum, säljer knark och stjäl från pensionärer. Tittar du snett så kommer du bli huggen. Jag tittade på honom och kunde inte hålla mig från mitt svar. ”Ja, det är klart. Vi kan ju inte alla komma från svenne (svensktäta) områden och käka potatis varje dag”.  Inte mitt smartaste svar, det håller jag med om, men inte trodde jag att en person med möjligheten att ha en konversation skulle slänga ur sig en sådan fördom. Jag är inte min ort och min ort är inte jag, men fy skam på den som utgår från att man är kriminell och våldsam på grund av vart man bor. Men det är också på grund av den fördomen som jag inte vill att mina barn växer upp där.

Det är lättare att flytta än att förbättra. Jag skulle kunna stanna och göra min ort till den bästa orten, men jag är rädd att det finns för många Bingos där ute för att mina barn ska kunna ta del av min kamps frukter. Så jag gör som svensken eftersom jag är svensken. Jag flyttar.

Håller ni med Veronica om att man måste flytta från orten för att säkra sina barn en bättre framtid??

[dil dil = 1124]

 

Om veckans debattör:
Veronica Orostica är 29 år. Bor i Vårberg med sambo, katt och hund. Gillar intellektuella samtal, socialism och rom. Debatterar helst om fördomar och möjligheten till jämlikhet och engagerar sig fackligt genom Akademikerförbundet och politiskt genom Vänsterpartiet. Önskar världen: möjligheten att kunna återhämta sig från mänsklig påverkan (miljöförstöring och vår rensning av naturlig mångfald).

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *