Loading...
O.I.F Bloggen

Jag blir förbannad när vi snackar våldtäkter, men snälla lyssna varför

Jag tycker att det är väldigt intressant att diskutera våldtäktskulturen som finns i Sverige. Framför allt med män, eftersom det är den kategorin som står för en jävligt stor del av övergreppen.

Ofta när jag hamnar i de diskussionerna så är det till slut någon snubbe som säger något i stil med ”det går ju inte att diskutera med dig, du blir ju så jävla arg”. Om jag snackar med brudar så brukar ingen bry sig om det, men jag antar att det är för att vi oftast kan relatera till varandras historier och frustration.

Okej, jag blir jävligt förbannad, pratar (skriker), gestikulerar vilt och provocerar. Framför allt när snubbar säger att det inte är mäns ansvar att  föra diskussionen vidare, typ för att ”alla är ju liksom emot våldtäkter”.

Jag ska förklara varför jag blir så förbannad.

När jag var i sextonårsåldern var jag tillsammans med min första pojkvän. Jag var jättekär, han var jättekär och vi trodde att vi skulle vara tillsammans för alltid. Vi hade sex, och i början var det riktigt najs. Lite fumligt såklart, men en lär sig ju efter ett tag.

Men en gång var det inte så najs. Det gjorde ont, så jag bad honom att sluta. Jag sa åt honom flera gånger och det gjorde mer och mer ont. Till slut stannade han till lite. Han log och såg in i mina ögon.
”Men älskling, det är ju bara jag. Det är lugnt.”

Jag fortsatte ha ont och grät ofta, han fortsatte säga att det var lugnt. Ibland märkte han inte ens att jag grät, ärligt talat vet jag inte ens om han visste vad han gjorde.

Efter något år pallade jag i alla fall inte längre, så jag gjorde slut med honom. Han kallade mig för hora och skrek massa andra vidriga grejer. Ingen annan visste något av det som hänt, för den här snubben var asschysst och omtyckt av alla mina polare och min familj.

Något år efter vi hade gjort slut träffade jag på hans gäng på krogen, vi alla brukade hänga på samma ställe. Jag berättade för dem vad som hade hänt. De sa att jag anklagade deras vän för att vara våldtäktsman, att jag aldrig mer fick visa mig på något av våra stammisställen och att ingen i vår umgängeskrets ville veta av mig.

Paus.
Alltså: en snubbe ligger med en tjej – fast hon gråter av smärta och ber honom att sluta – fler gånger under cirka ett års tid och när hans vänner får veta detta så säger de att hon ska dra åt helvete.
Ni hänger med? Aight, fortsätt.

Med tiden och med fler män har jag lärt mig att det inte spelar någon roll om en säger emot, försöker trycka bort eller gråter. Det spelar inte ens  roll om du var vid medvetande när det började. Ligger du där och han som ligger över dig redan har bestämt sig, så kommer det göra ont tills han är klar. Oavsett om han har sagt att han älskar dig eller om det är en man du precis har träffat. Du spelar ingen roll.

Nej. Jag vet att alla män inte är så och jag hatar inte alla män. Jag känner flera män som aldrig skulle tvinga en kvinna till sex, varken med fysiskt eller psykiskt våld, eller som skulle utnyttja en tjej fast hon är helt utslagen. Jag har träffat flera män som fördömer den här typen av handlingar och till och med män som vill hämnas för min skull.

Men ibland får jag fortfarande svårt att andas. Ofta när en man rör vid mig – oavsett om det är ett handslag eller kram när en hälsar eller att han bara råkar stöta till – blir jag iskall inuti kroppen. Även när jag ligger bredvid en människa jag älskar, kan jag plötsligt bli paralyserad av skräck.

Flera gånger varje månad möter jag okända män som dyker upp från ingenstans och viskar nära mitt ansikte om hur sexig de tycker att jag är, följer efter en bit eller klär av mig med blicken. Jag är inte alltid rädd, men jag är alltid beredd. Och jag önskar jag att jag hade ett vapen att försvara mig med ifall just han skulle vara en av dem.

Det värsta är att jag är långt ifrån unik. Antagligen känner du som läser minst en tjej som har varit med om något liknande. Minst en.

Jag vet att jag kan bli förbannad, men min ilska är antagligen inte riktad mot just dig. Snälla, försök ändå lyssna på vad jag säger när vi diskuterar. Jag vet att du inte är en sådan man och det är inte heller det jag menar.

Jag vill bara att du ska veta vad som händer otroligt många tjejer, så att du kan se till att dina grabbar och dina grabbars grabbar, eller för den delen dina framtida söner, aldrig gör något sådant. Att ingen av er eller era barn ska tycka att det är normalt eller känna sådan press från samhällets fucked up normer att det sker fast, ni vet att det är fel.

Om ni gör ett statement och visar hur fel ni tycker att det är, så kanske alla män en dag tycker som er och behandlar kvinnor med respekt. Fatta vad fett det vore.

One comment
  1. Mariama

    Det är svårt att rubba på äckliga mentaliteter om kvinno värdet men det här är de åtgärder som talar bäst för sig själva. Berättelser ❤️

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *