Loading...
Insändare

Butikernas dolda ungdoms diskriminering

[dropcap]J[/dropcap]ag känner de fula, intensiva blickarna i min nacke när jag går runt bland väskor och halsdukar på H&M och andra affärer. Jag är mycket noggrann med att inte se mig omkring för mycket eller att göra några hastiga rörelser. Jag är rädd att någon ska tro att jag ska sno någonting.

Jag som är ungdom vet hur det känns att vara iakttagen när jag är inne i en affär. Det har nog många andra ungdomar också känt någon gång. Jag är inte dum. Jag fattar att de tittar lite extra på ungdomar. Det är iallafall min uppfattning. Men varför ska det vara så?!

Ska jag som är en helt vanligt individ av det yngre slaget behöva känna mig iakttagen i en affär, och måste jag tänka på hur jag beter mig? Det är klart att det är deras plikt att se till så att ingen snor någonting, men jag tror inte att de tittar lika mycket på vuxna som dom gör på ungdomar. Vuxna är ju mer erfarna och de borde kunna mer trick än vad vi ungdomar kan, så varför inte stirra på dom?

Är det kanske diskriminering allt handlar om? De kanske tror att alla ungdomar är gangsters.

Jag ska inte vara för hård. Om jag skulle jobba i en affär och det skulle komma in ett par ungdomar som är högljudda och går i en klunga och flyger fram i affären som vilda höns, så skulle jag nog titta lite extra på dom. Men man kan ju endå inte veta om dom är gangsters eller inte. Hur ser man egentligen att någon är en gangster? Är det klädstilen eller sättet?

Jag var nyligen med om en typisk grej. Jag var och tittade i Åhlens och kvinnan som jobbar som säkerhetsvakt i affären började gå omkring oss, alltså mig och mina vänner.

Min vän blev irriterad. Vi kollade bara runt lite och min kompis letade efter en produkt till håret och ville veta vad det kostade. Men eftersom hon kollade så fullt på oss gick vi därifrån.

Det är därför jag tänker på hur jag gör när jag är och handlar eller shoppar. Jag gör det för att jag inte vill att folk ska tro att jag ska ta någonting.

Man ska inte behöva tänka på vad man gör eller hur man beter sig i en butik. Det skulle vara skönt att bara kunna koncentrera sig på det man egentligen ska göra eller handla.

Sluta med fördomarna om ungdomar för vi är inte som vissa tror!

Jag tror att många ungdomar känner igen sig i att man kan känna sig iakttagen på en affär och det är faktiskt inte speciellt kul.

 

Vanessa Halyburton 
14 år 
Vårby gård
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *